Nej, det må du generelt ikke. Beboelsesperioden er fastsat i deklarationen/lokalplanen, men er typisk fra 1. april til 30. september, men kan afvige fra område til område. Indenfor OF er der to områder (Frølunde og Vesterlyng) der har sommerhusstatus, og derfor er der her mulighed for helårs beboelse efter de retningslinjer, der gælder for sommerhuse.
Må jeg udleje mit hus?
Nej. Huset må ikke udlejes hverken i kortere eller længere tid. Nære familiemedlemmer kan låne huset i en kort periode.
Ejer jeg jorden?
Nej, du ejer ikke jorden, men får den stillet til rådighed, Det betyder, at du ikke kan belåne jorden eller sælge den.
Hvad sker der hvis jeg ikke betaler kontingent?
Hvis man kommer i restance til foreningen, vil foreningen først søge en ordning og eventuelt senere sende til inkasso. Hvis kontingentet ikke betales, kan der blive tale om eksklusion, og dermed tab af retten til parcellen, og huset skal fjernes.
Hvor stort må jeg bygge?
Der må opføres ét kolonihavehus og ét redskabsskur eller én carport, hvis samlede areal ikke må overstige 60m2. Der kan herudover opføres én overdækket terrasse under 20 m2, når den ene side er åben i fuldt lysmål. Størrelsen på huset og pladseringen på grunden afhænger af den enkelte deklaration eller lokalplan, der findes på området. Se under det enkelte område.
Kan vi være flere ejere af huset?
Ja, det kan man godt.
Hvor lang tid kan vi have parcellen til rådighed?
Så længe du overholder ordensreglerne og vedtægten samt betaler dit kontingent, har du råderet over parcellen. I følge "Lov om kolonihaver" er alle kolonihaver, der er taget i brug inden 1. november 2001, varige.
Kan jeg få lån i mit hus?
Foreningen blander sig ikke i, hvilken belåning du har i dit hus. Du kan ikke tage lån i jorden, men kun i huset. Det kan nogle gange give problemer i forbindelse med låntagningen. Fremsender din bank en "Indtrædelsesret/Tillæg til brugsretten" til OF, skal du være opmærksom på, at det ikke er alle banker OF har aftale med.
Kan et firma have en parcel?
Nej, det er kun privatpersoner der kan få brugsret til en parcel. Personlige firmaer, ApS'er eller A/S kan ikke blive medlemmer. På de enkelte havelodder må der ikke drives nogen form for erhvervsvirksomheder, herunder pensionat eller udlejning. Dog tillades udlejning 4 uger om året.
Skal jeg have en byggetilladelse, hvis jeg bygger om eller bygger til?
Ja, og den får du af den lokale forening. Spørg dem inden du går i gang.
Bestemmer jeg selv prisen på huset, hvis jeg vil sælge?
Ja, der er ingen begrænsning i, hvad du tager for huset. Det er en sag mellem sælger og køber. Husk, at du skal have en "Erklæring ved salg/Synserklæring" inden du sætter dit hus til salg. I "Erklæring ved salg/synserklæring" kontrollerer foreningen, at huset er lovligt efter deklaration/lokalplan samt foreningens vedtægt. En "Erklæring ved salg/synserklæring" er altså ingen kontrol eller garanti for, at husets installationer er lovlige, eller at huset er i god stand.
Skal der altid betales indskud?
Ja. Nye medlemmer, undtagen nære familiemedlemmer, skal, uanset hvordan de har erhvervet huset, dels godkendes af foreningen jf. vedtægten, og dels betale indskud. Det gælder også hvis huset overtages på tvangsauktion, eller selv om hele købsprisen er betalt til sælger, og sælger ikke har oplyst om indskuddet.
Hvor sikker er foreningen - hvad hæfter jeg for som andelshaver?
Du kan iflg. vedtægten kun tabe dit indskud. I øvrigt er OF er en meget sikker forening. Se i øvrigt Hovedforeningens regnskaber på hjemmesiden.
Er jeg omfattet af foreningens forsikring, når jeg deltager i fælles-/vejarbejde?
Nej, det er du ikke. Du skal selv have en fritidsulykkeforsikring, men undersøg hvordan du er forsikringsmæssigt dækket i tilfælde af skader hos dit eget forsikringsselskab.
Er der andre udgifter på huset, end kontingent til hoved- og lokalforeningen?
Ja, du skal naturligvis betale for vand til foreningen. Ud over det kommer de omkostninger som du selv kontrollerer, f.eks. el, forsikring, m.v. Ejendomsskat betales af hovedforeningen.